Australische wijn
Ga Down Under met de Australische wijnen van Flesjewijnonline
De Australische wijnbouw is eind 18e eeuw ontstaan toen de eerste kolonisten de wijnstokken hadden meegenomen. Kwalitatief beter werd het pas in de jaren 60 van de vorige eeuw, toen waren het vooral de Zwitsers en de Duitsers die daar aan de slag gingen. In het begin waren het vooral zoete dessertwijnen die men in Australië produceerde. Tegenwoordig worden er moderne wijnen gemaakt van hoofdzakelijk Franse druivenrassen.
Kwaliteitsindeling van Australische wijnen
Australië hanteert geen classificatiesysteem zoals we die in Europa kennen. Onder druk van Europa werd door het Australian Wine and Brandy Corporation Act in 1980 de benaming Geographical Indications (GI) ingevoerd. Wijnen die dit kenmerk dragen moeten voor minimaal 85% afkomstig en gemaakt zijn van het op het etiket vermelde herkomstgebied, oogstjaar en gebruikte druivenras. Ook kent men in Australië een zogenoemde kwaliteitspiramide en deze bepaalt de herkomst van de wijn. Hoe specifieker deze is, hoe hoger de wijn in de piramide komt. Deze is van laag naar hoog: multi-district-blends, regional wine, Estate-wine en single-vineyard wine.
Australische wijnbouwgebieden
De Australische wijnbouw bevindt zich vooral in het zuidoosten, het zuiden en in het zuidwesten van het land. Door het hete en droge klimaat vind je daarom de meeste wijngaarden in de nabijheid van de oceaan. Belangrijke regio’s zijn: South Australia (met Barossa Valley, Eden Valley en Murray) New South Wales (met Hunter Valley en Murrumbidgee) Western Australia (met Swan River Valley en Margaret Valley) Victoria en Tasmanië (hier komen vooral de mousserende wijnen vandaan)
Rode Australische wijnen
De rode wijnen van Australië worden gemaakt van hoofdzakelijk Franse druivenrassen, de belangrijkste zijn:
- Shiraz, hier ook wel de Hermitage genoemd.
- Daarnaast zie je voornamelijk Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Grenache.
Witte Australische wijnen
De witte Australische wijnen worden net als de rode wijnen hoofdzakelijk gemaakt van Franse druivenrassen, aangevuld met de Riesling.
Het meest aangeplant is de Chardonnay, van deze druif worden boterige vette wijnen gemaakt. Naast deze druif is ook de Sauvignon Blanc en de Semillon veel aangeplant. Vanwege de Duitse invloed in de Australische wijnbouw kom je ook veel Riesling wijnen tegen, deze worden soms gekenmerkt door het typische ‘gout de pétrol’.
Bijzonder aanbevolen zijn de wijnen van Langmeil. Deze hoogstaande kwaliteitswijnen, afkomstig uit Barossa en Eden Valley in South Australia zijn al jaren het toonbeeld van vakmanschap en kwaliteit. Bestel en proef deze wijnen bij Flesjewijnonline en maak een wijnreis naar Down Under.
Resultaat 1–14 van de 20 resultaten wordt getoond
-
Langmeil Three Gardens Viognier/Marsanne/Roussanne
12.95Bekijk 12,95 -
Langmeil Steadfast Shiraz / Cabernet
10.95Bekijk 10,95 -
Farm Hand Cabernet Sauvignon Organic (bio)
8.496.99Bekijk 6,99 -
Barramundi Chardonnay
7.49Bekijk 7,49 -
Langmeil Blacksmith Cabernet
16.49Bekijk 16,49 -
Langmeil Valley Floor Shiraz
16.95Bekijk 16,95 -
Barramundi Pinot Grigio
7.49Bekijk 7,49 -
Langmeil Orphan Bank
31.95Bekijk 31,95 -
Langmeil Spring Fever Chardonnay
9.49Bekijk 9,49 -
Barramundi Pinot Noir
7.49Bekijk 7,49 -
Barramundi Cabernet Sauvignon
7.49Bekijk 7,49 -
Barramundi Sauvignon Blanc
7.49Bekijk 7,49 -
Barramundi Chardonnay/Viognier
7.49Bekijk 7,49 -
Barramundi Shiraz/Petit Verdot
7.49Bekijk 7,49