Port wijn

Port wijn bestellen

Portwijn, of kortweg port, is een versterkte wijn uit Portugal met een alcoholgehalte van 18-20%. Het is typisch een zoete wijn, hoewel er ook droge versies bestaan. Port wordt meestal gedronken als aperitief, digestief of dessertwijn. Er zijn vijf hoofdtypes port: ruby port, tawny port, rosé port, witte port en vintage port.

Wat is de oorsprong van Port wijn?

In Portugal wordt al eeuwenlang wijn verbouwd, en het land heeft een lange geschiedenis van het produceren van kwaliteitswijnen. De eerste geregistreerde vermelding van wijnproductie in Portugal dateert uit het jaar nul, en er zijn bewijzen dat er al in de tweede eeuw na Christus wijn naar Rome werd uitgevoerd. Het duurde echter tot de 17e eeuw voordat portwijn ontstond. De Engelsen raakten in de jaren 1690 verwikkeld in een oorlog met Frankrijk, die leidde tot een verbod op de invoer van Franse wijnen. Als gevolg daarvan wendden de Engelsen zich voor hun wijnimport tot Portugal. Het enige nadeel van deze regeling was dat de bootreis van Portugal naar Engeland lang was, en dat veel wijnen tijdens de reis vergingen. Bestel vandaag nog portwijn en u kunt genieten van een voorproefje van de geschiedenis. Dankzij de moderne vervoersmethoden kunt u van uw port genieten zonder dat u bang hoeft te zijn dat hij tijdens de reis bederft!

Welke soorten Port wijn zijn er?

 • Ruby port

Als de meest voorkomende portvariëteit wordt ruby port gekenmerkt door zijn bekende uiterlijk. Het is een jong gebottelde port, die twee tot drie jaar in roestvrijstalen tanks, betonnen tanks en heel af en toe in eikenhouten vaten wordt bewaard. Dit zorgt ervoor dat het fruitige karakter van de wijn behouden blijft. Wanneer u portwijn bestelt, moet u aangeven of u een witte of een rode wijn wilt. Witte port wordt gemaakt van witte druiven, terwijl rode port gemaakt wordt van rode druiven. Afhankelijk van uw voorkeur kunt u een wijn kiezen die zoet of droog is. Droge portwijnen zijn minder zoet dan zoete ports, en ze worden vaak als aperitief geserveerd. Zoete portwijnen daarentegen zijn ideaal voor het dessert. Wanneer port op de juiste manier wordt opgediend, moet de wijn in een glas worden geschonken dat met koud water is omgespoeld. Dit zal helpen om de smaak van de wijn naar voren te brengen. Het glas moet dan tot driekwart gevuld worden om de wijn te laten ademen.

 • Tawny port

Tawny Port is vernoemd naar zijn taankleur. Deze kleur ontstaat doordat de wijn meerdere jaren op vat rijpt, zodat hij iets kan oxideren. Tawny Port is een mengeling van ports van verschillende oogstjaren. Het begin van Tawny Port is eigenlijk gelijk aan dat van Ruby Port maar daarna rijpt de Tawny port een lange periode op houten vaten waardoor de Tawny port zachter en ronder wordt. 

 • Rosé port

Rose port  is een betrekkelijk nieuwe portsoort, die voor het eerst in de 20e eeuw werd geïntroduceerd. Rosé port wordt gemaakt van rode druiven en heeft een roze kleur. Hij heeft een fruitige smaak met hints van framboos en aardbei. 

 • Witte port

Witte Port is een soort wijn die oorspronkelijk uit de Douro streek in Portugal komt. Hij wordt meestal gemaakt van een mengsel van verschillende witte druivensoorten, en heeft een alcoholgehalte dat hoger is dan dat van de meeste andere wijnen. Witte port is zoet en fruitig van smaak en heeft een strogele kleur.

Hoe wordt Port wijn gemaakt?

De druiven worden eerst samengeperst in grote bakken, vervolgens worden de geperste druiven worden na het maischen in roestvrijstalen tanks gedaan om te gisten. Daarna wordt er wijnalcohol – brandewijn – aan toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de gisting van de jonge portwijn stopt nog voordat alle suiker in alcohol is omgezet. Daardoor blijft een hoger suikergehalte over, wat de karakteristieke zoete smaak geeft. Gloednieuw in 2017, is onze heerlijke bestel portwijn gemaakt van de beste

Toont alle 6 resultaten

 • Feuerheerds Fine Tawny Port

  Feuerheerds Fine Tawny Port Portugal, Douro
  Smaak: Zoet
  Druif: Tinta roriz, Tinto barroca, Tinto Cao, Touriga franca, Touriga nacional
  9.39
  Bekijk 9,39
 • Feuerheerds 10 years old Port

  Feuerheerds 10 years old Port Portugal, Douro
  Smaak: Vol, Stevig & Geconcentreerd, Zoet
  Druif: Tinta roriz, Tinto barroca, Tinto Cao, Touriga nacional
  16.95
  Bekijk 16,95
 • Feuerheerds Reserva Tawny Port

  Feuerheerds Reserva Tawny Port Portugal, Douro
  Smaak: Zoet
  Druif: Touriga franca, Touriga nacional
  13.19
  Bekijk 13,19
 • Feuerheerds Fine Ruby Port

  Feuerheerds Fine Ruby Port Portugal, Douro
  Smaak: Zoet
  Druif: Tinta roriz, Tinto barroca, Tinto Cao, Touriga franca, Touriga nacional
  9.39
  Bekijk 9,39
 • Feuerheerds Fine White Port

  Feuerheerds Fine White Port Portugal, Douro
  Smaak: Zoet
  Druif: Donzelinho, Malvasia Fina, Viosinho
  9.39
  Bekijk 9,39
 • Feuerheerds LBV Port

  Feuerheerds LBV Port Portugal, Douro
  Smaak: Vol, Stevig & Geconcentreerd, Zoet
  Druif: Tinta roriz, Tinto barroca, Touriga nacional
  14.29
  Bekijk 14,29