Nieuw-Zeelandse wijn

Wijn uit Nieuw-Zeeland

 De wijnbouw in Nieuw-Zeeland dateert uit 1819, toen plantte de missionaris Samuel Marsden de eerste wijnstokken in dit land. Met de komst van de Brit James Busby in 1833 werd er voor het eerst commerciële wijnbouw gedreven. De grote groei kwam pas na de tweede wereldoorlog, zo groeide de aanplant van 400 hectare in 1960 tot 38.000 hectare in 2018.

Wijnbouwregio’s in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland bevinden zich de wijnbouwregio’s zowel op het noordelijke als op het zuidelijke eiland. De belangrijkste gebieden zijn:

Marlborough, deze bevind zich op het zuidelijke eiland en is meteen het grootste en belangrijkste wijnbouwgebied van Nieuw-Zeeland. Toch werd er pas voor het eerst in 1973 wijn verbouwd in deze regio. Veel zonne-uren en niet te veel neerslag zorgen voor een ideaal klimaat, met name de Sauvignon Blanc doet het hier heel goed.

Hawkes Bay, deze ligt op het noordelijk eiland. Hoewel dit het oudste wijnbouwgebied van Nieuw-Zeeland is, komt maar 10% van de totale wijnproductie van Nieuw-Zeeland uit dit gebied. De variatie aan druivenrassen is ook veel ruimer dan op Marlborough. Bekend zijn onder andere de dessertwijnen die hier vandaan komen.

Minder bekend en veel kleiner wijnbouwregio’s zijn: Gisborne, Wellington, Auckland en Nelson

Witte wijnen uit Nieuw-Zeeland

Het overgrote deel van de wijnproductie bestaat uit witte wijn. Vanwege het relatief gematigde klimaat worden de meeste witte wijnen gemaakt van de:

Sauvignon Blanc, dit is de belangrijkste druif van Nieuw-Zeeland. Wijnen gemaakt van deze druif kenmerken zich om hun uitgesproken geur en delicate smaak waarin accenten van passievruchten, kruisbessen en netels te bespeuren valt.

In veel mindere mate worden er ook wijnen gemaakt van de Chardonnay, Pinot Gris en de Riesling

 

Rode wijnen uit Nieuw-Zeeland

Deze wijnen zijn veel minder vertegenwoordigd dan de witte wijnen. De belangrijkste druif is:

Pinot Noir, deze zijn vooral bekend om hun volle fruitige smaak waarin je veel accenten van kersen proef. Ook zijn ze heerlijk mals en sappig van smaak.

Naast de Pinot Noir kom je ook wijnen tegen van de Merlot, Syrah en Cabernet Sauvignon.

Maak ook kennis met Nieuw-Zeeland en proef de wijnen van Mount Riley. Deze heerlijke uitgesproken wijnen bestel je eenvoudig per fles bij Flesjewijnonline.

Enig resultaat

 • Bishop’s Leap Sauvignon Blanc

  Bishop's Leap Sauvignon Blanc Nieuw Zeeland, Marlborough
  Smaak: Fris en Aromatisch
  Druif: Sauvignon blanc
  10.49
  Bekijk 10,49