Sauvignon Blanc

De Sauvignon Blanc is een witte druif met een groene schil bestemd voor de productie van witte wijnen. In Europa kom je deze druif eigenlijk alleen maar tegen in Frankrijk, met name in de Loire en in Bordeaux. Buiten Europa is vooral Nieuw-Zeeland een belangrijk land voor de Sauvignon Blanc, daarnaast geeft deze druif ook in Zuid-Afrika goede resultaten. 

 

De smaak van de Sauvignon Blanc

Wijnen gemaakt van deze druif zijn doorgaans vrij licht van kleur, soms voorzien van groene reflecties. Omdat deze druif het vooral moet hebben van zijn frisheid, wordt een houtrijping vaak achterwege gelaten. Wijnen gemaakt van de Sauvignon Blanc hebben vaak een relatief hoog zuurgehalte waarbij geuren van citrusfruit, zure appeltjes, kruisbessen en buxus naar voren komen, bij rijpe Sauvignon blanc wijnen neigen de aroma’s over te gaan naar ananas, perzik en lychees. 

 

Aanplant van de Sauvignon Blanc

De Sauvignon Blanc is een belangrijke druif in de Loire, hier worden bekende wijnen van gemaakt zoals de Pouilly Fumé en de Sancerre. In Bordeaux is het een belangrijke druif voor de witte wijnen. Ook de zoete likeurwijnen zoals de Sauternes, Barsac en de Monbazillac worden hoofdzakelijk gemaakt van deze druif.

 

Buiten Europa kom je de mooiste Sauvignon Blanc wijnen tegen in Nieuw-Zeeland. Door het relatief koele klimaat worden er sprankelende frisse en zuivere wijnen van gemaakt met een uitgesproken geur van passievruchten, kruisbessen, brandnetels en citrusfruit.

 

Sauvignon Blanc, de druif uit de Loire

De Sauvignon Blanc is de belangrijkste druif in de Loire streek. Bekende wijnen die in deze regio worden gemaakt zijn de Sancerre, Pouilly Fumé, Touraine de Sauvignon en de Menetou Salon. De Pouilly Fumé is daarbij toch wel de belangrijkste wijn, deze wijnen kenmerken zich door hun mineralige karakter waarin rokerige aroma’s en vuursteen te bespeuren zijn. Dit laatste komt vooral door het tekort aan stikstof in de vuurstenen bodem.

 

Likeurwijnen van de Sauvignon Blanc

Naast strak droge wijnen worden er van deze druif ook edelzoete wijnen gemaakt. De druiven worden pas laat geoogst nadat ze zijn aangetast door de edele rotting, ook wel de pourriture noble genoemd. Bekende wijnen die zijn gemaakt volgens deze methode zijn de wijnen uit Sauternes, Barsac en de Monbazillac.

Ben je ook benieuwd geworden naar de Sauvignon Blanc? Bij Flesjewijnonline verkopen wij een ruim assortiment aan wijnen gemaakt van deze druif, extra aanbevolen is de Mount Riley Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland of de Bon Courage Sauvignon Blanc uit Robertson in Zuid Afrika.

Toont alle 4 resultaten

 • Solís Kingpin Blanco

  Solís Kingpin Blanco Spanje, Castilla-La Mancha
  Smaak: fris en vol
  Druif: Chardonnay, Sauvignon blanc, Verdejo
  8.29
  Bekijk 8,29
 • Bishop’s Leap Sauvignon Blanc

  Bishop's Leap Sauvignon Blanc Nieuw Zeeland, Marlborough
  Smaak: Fris en Aromatisch
  Druif: Sauvignon blanc
  10.49
  Bekijk 10,49
 • Fish Wives Club Sauvignon Blanc

  Fish Wives Club Sauvignon Blanc Zuid Afrika, Western Cape
  Smaak: Fris & Droog
  Druif: Sauvignon blanc
  8.49
  Bekijk 8,49
 • Las Condes Sauvignon Blanc

  Las Condes Sauvignon Blanc Chili, Central Valley
  Smaak: Fris & Zuur
  Druif: Sauvignon blanc
  6.95
  Bekijk 6,95