Grüner Veltliner

Grüner Veltliner

De Grüner Veltliner is een druif die de laatste jaren steeds meer aan populariteit wint, het is ook de enige wijn uit Oostenrijk die in Nederland echt voet aan de grond krijgt. De tros van deze druif is compact en langwerpig en geven een hoge opbrengst, dit laatste resulteert helaas in karakterloze, laffe wijnen. Wie de opbrengst beperkt, maakt er de mooiste wijnen van. De Grüner Veltliner wordt pas laat geoogst, vaak pas in de herfst. Te vroeg oogsten zorgt dan ook voor onrijpe druiven met een te hoog zuurgehalte.

De smaak van de Grüner Veltliner

Wijnen van de Grüner Veltliner zijn droog en verfrissend met aroma’s van wit fruit, zoals appel en peer. Andere Grüner Veltliners zijn juist weer veel exotischer van aard, hierin vind je vruchten, zoals ananas en nectarine. In het algemeen zijn ze pittig en ‘peperig’ met vooral veel citrusfruit, vooral dat pittige zorgt voor een lange, opvallende afdronk.

De aanplant van de Grüner Veltliner

Deze druif kom je vooral tegen in Oostenrijk. 1 op de 3 wijnen die je in Oostenrijk tegenkomt is van de Grüner Veltliner. Daarnaast is ook Hongarije een belangrijk land waar deze druif groeit.

Grüner Veltliner en Oostenrijk

De Grüner Veltliner is de belangrijkste druif in dit land, eigenlijk zijn de Oostenrijkse wijnen er ook bekend mee geworden. Maar liefst 37% van alle wijnen in Oostenrijk worden gemaakt van deze druif, deze groeit vooral in Niederösterreich en Burgenland.

Hongarije en de Grüner Veltliner

Hoewel er in Hongarije vooral inheemse druivenrassen worden gebruikt zoals de Furmint en de Hárslevelű is Hongarije een van weinige landen waar de Grüner Veltliner is aangeplant.

Grüner Veltliner wijn kopen bij Flesjewijnonline

Weingut Leth is een toonaangevende producent in Niederösterreich die voortreffelijke wijnen maakt van deze druif. Naast pure Grüner Veltliners maakt dit wijnhuis ook een Grüner Veltliner in combinatie met de Riesling, echt het proberen waard. 

Toont alle 2 resultaten

 • Lekker bij asperges

  Weingut Leth Duett Veltliner & Riesling

  Weingut Leth Duett Veltliner & Riesling Oostenrijk, Niederösterreich
  Smaak: Mild & Fruitig
  Druif: Grüner Veltliner, Riesling
  8.49
  Bekijk 8,49
 • Weingut Leth Grüner Veltliner Terrassen

  Weingut Leth Grüner Veltliner Terrassen Oostenrijk, Niederösterreich
  Smaak: Fris & Zuur
  Druif: Grüner Veltliner
  8.49
  Bekijk 8,49